AcasăBlockchainFuture Talks: Ce înseamnă Blockchain pentru viitorul României

Future Talks: Ce înseamnă Blockchain pentru viitorul României

-

Ce înseamnă Blockchain pentru viitorul României și care sunt oportunitățile pe care le aduce? Cum putem crea un ecosistem de inovație și valoare adăugată în România? Și ce înseamnă, în afara criptomonedelor? Una din temele importante ale conversațiilor Future Talks din 2021 este tehnologia blockchain și aplicabilitatea ei. Un proiect Social Innovation Solutions, susținut din 2020 de UniCredit Bank, Future Talks aduce împreună săptămânal, din luna februrie, experți, antreprenori și autorități publice pentru a găsi răspunsuri ce ne pot facilitata adaptarea la prezent și viitor.

Ce se întămplă însă în România în această ”cutting-edge technology”? De exemplu, în mediul academic, ICI a creat un laborator Blockchain în parteneriat cu mai multe universități internaționale & companii, Universitatea București are un curs optional de Blockchain la Facultatea de Matematică, Universitatea Babeș-Bolyai are Blockchain pe lista domeniilor strategice de cercetare și cursuri online și certificare alături de The Blockchain Academy, Universitatea de Vest Timișoara are un program postuniversitar ”Antreprenoriat în Blockchain”, Universitatea din Sibiu permite plata taxelor în Elrond iar Universitatea Cuza din Iași, are, de aproape 2 ani, un curs de Blockchain.

Blockchain are potențialul să revoluționeze modul cum înțelegem relațiile de tranzacționare și încrederea între părți. Lipsa intermediarilor, securitatea crescută și transparența reprezintă atuul acestei tehnologii, alături de costurile foarte scăzute pentru transferuri financiare.

În mediul antreprenorial românesc, inovația în Blockchain este de asemenea prezentă. PharmaLedger reprezintă un proiect finanțat prin programul ”Horizon 2020” de aproximativ 18 milioane de euro prin care se urmărește dezvoltarea unui sistem integrat de aprovizionare, date privind sănătatea și studii clinice, în sistem blockchain. certME este primul serviciu pentru garantarea identității în Blockchain, DATTUM este un sistem de colaborare internațional pentru obținerea de date de încredere pentru provocările Covid 19 iar Restart Energy Democracy este o platformă descentralizată pentru transferuri de energie.

Ovidiu Toma, CEO al CryptoData povestește, de exemplu, în #FutureTalks despre inovațiile pe care o companie românească le reușește în tehnologia Blockchain: ”Am dezvoltat un telefon mobil securizat folosind un sistem de operare securizat, care este în altă sferă față de smartphone-urile cu care suntem obișnuiți. De altfel, unul dintre cele mai importante patente ale noastre este o cheie fizică de criptare pe care o poți introduce în telefonul pe care noi l-am creat. Practic facem produse hardware, am dezvoltat și un computer securizat folosind sistem de operare CryptoDATA. Implicit dezvoltăm și alte domenii de cercetare, cum ar fi comunicațiile aerospațiale, automotive și cele de tip conferință, unde ne-am axat mult pe zona de școală online și conferință online.”

/www.hotnews.ro/

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

2,5 milioane EUR, finanțare primită de un startup crypto lansat de...

0
Un român, un bulgar și un olandez și-au deschis un startup crypto în Olanda, în urmă cu 4 luni, iar acum au primit o...