AcasăCryptoEuropa Libera : Cât de secrete sunt, de fapt, plățile crypto?...

Europa Libera : Cât de secrete sunt, de fapt, plățile crypto? Rusia și Iran vor să păcălească sancțiunile internaționale

-

Rusia, Iranul și alte state sancționate de Occident consideră criptomonedele o modalitate de a evita barierele de pe scena comerțului internațional. Dependența criptomonedelor de sistemele bancare, însă, nu le fac un spațiu sigur pentru plățile ilicite.

Criptomonedele au reputația de a fi „de neidentificat” și sunt văzute de Moscova și Teheran ca o metodă de a ocoli sancțiunile internaționale și accesul la sistemul bancar global.

Deși experții avertizează că monedele virtuale pot fi folosite în tranzacțiile cu persoane și entități sancționate, iar statele sancționate își pot crea propriile lor monede virtuale, comerțul internațional se bazează în continuare pe încredere și pe plăți ce pot fi convertite în valute precum euro sau dolarul american.

Așadar, tranzacțiile de tip cripto se realizează prin intermediul sistemului bancar internațional ca oricare altele, iar riscurile de a fi prins pentru încălcarea sancțiunilor sunt mari.

„Cripto avea o reputație groaznică pentru că, inițial, a fost foarte populară în rândul infractorilor, iar oamenii credeau că nu pot fi urmăriți”, spune Peter Piatetski, un fost oficial al Departamentului Trezoreriei din Statele Unite, care acum conduce firma de consultanță Castellum.AI.

Provocarea deschisă a Iranului

Problema utilizării criptomonedelor pentru a evita sancțiunile impuse de Occident a atras atenția încă de la începutul acestei luni, când un oficial iranian de rang înalt a anunțat că Teheranul a folosit pentru prima dată o criptomonedă anonimă pentru a plăti o factură de import de 10 milioane de dolari unui partener comercial nedezvăluit.

Într-o postare pe Twitter din 9 august, ministrul adjunct al Comerțului și Industriei, Alireza Peyman-Pak, a promis că Iranul va efectua mai multe astfel de tranzacții, afirmând că până la sfârșitul lunii septembrie „utilizarea criptomonedelor va deveni extinsă în comerțul exterior cu țările vizate”.

romania.europalibera.org/

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

2,5 milioane EUR, finanțare primită de un startup crypto lansat de...

0
Un român, un bulgar și un olandez și-au deschis un startup crypto în Olanda, în urmă cu 4 luni, iar acum au primit o...